03iun.

Deficitul de forță de muncă românească îi determină pe toți mai mulți patroni de restaurante să recruteze personal din țări asiatice, precum Nepal, India, Sri Lanka, Pakistan sau Bangladesh. 

Datorită faptului că sunt respectuoși, amabili, răbdători, cu o remarcabilă capacitate pentru sarcinile de detaliu, personalul asiatic este opțiunea potrivită pentru hotelul, restaurantul sau fast food-ul dumneavoastră. Nu e de mirare că toți mai mulți asiatici sunt acceptați fără probleme în această industrie. 

Ţările din care aceștia provin se confruntă astăzi cu același fenomen prin care a trecut România în urmă cu 15-20 de ani, când ai noştri au plecat masiv spre Spania, Italia, Anglia sau Germania, pentru o viaţă mai bună.  

Gândiți-vă că în Nepal de exemplu, salariul este în jur de 200 de dolari/lună. Odată ajunși în România aceștia ajung să câștige de până la 3-4 ori mai mult decât în țara de origine. Mai mult decât atât patronii din HoReCa spun că sunt obligați de stat să le ofere salariul mediu pe economie muncitorilor necalificați iar în ultima perioadă, chiar salarii mai mari decât atât din cauza deficitului de personal.  

Cum se acomodează asiaticii la condițiile de muncă din România? 

Deși își lasă acasă familiile și sunt nevoiți să se adapteze la condițiile de trai dintr-o țară cu o cultură diferită de a lor, aceștia rămân mereu cu zâmbetul pe buze și sunt descriși de colegii lor ca fiind harnici și dedicați. 

Aceștia sunt oameni simpli care au ajuns să considere România ca fiind a doua casă a lor. 

De asemenea, pe lângă faptul că sunt harnici, au anduranță fizică și se adaptează imediat la condiții climatice diferite, sunt și foarte disciplinați și respectuoși. În cultura asiatică, respectarea autorității este o trăsătura pe care se pune preț. Mai mult decât atât, majoritatea celor care vin din Asia sunt vorbitori de limba engleză, ceea ce înseamnă că se vor înțelege mai ușor cu angajatorul, dar și cu colegii români, iar dintre cei care deja lucrează în România, foarte mulți au învățat într-un timp foarte scurt limba română. 

De ce sunt asiaticii soluția optimă pentru industria Horeca? 

Pe lângă abilitățile lor practice, aceștia pot aduce un plus valoare afacerii dumneavoastră. Sunt integrați cu ușurință în echipe de ajutori de bucătari, spălători de vase, cameriste, sau personal auxiliar din industria Horeca. 

Forța de muncă asiatică este în căutare de stabilitate, dorindu-și să vină în România pentru a lucra pe termen lung. Un alt avantaj al angajării personalului asiatic este prezentat de eficiență, asiaticii dând dovadă de randament ridicat în timpul programului, fiind dispuși să lucreze ore sau zile suplimentare, ceea ce reprezintă un mare plus pentru industria Horeca, industrie în care prelungirea programului angajaților este impetuos necesară. 

În prezent, mulți angajatori au apelat la personalul străin venit din afara comunității europene, susținând faptul că productivitatea a crescut în firmele pe care le dețin, de-a lungul timpului, seriozitatea și disponibilitatea angajaților pentru munca suplimentară fiind două dintre trăsăturile pe care le-au observat la aceștia. 

De ce să recrutați personal asiatic pentru HoReCa prin agenție de recrutare

Din cauza lipsei forţei de muncă, patronii apelează tot mai des la firmele de recrutare pentru asiatici. De altfel, Ministerul Muncii a crescut anul acesta numărul de permise de muncă pentru străinii din ţări aflate în afara Uniunii Europene, de la 5.000, la 7.000. Până în vară vor mai fi aduşi muncitori din Nepal în zonele turistice precum Valea Prahovei şi Delta Dunării. 

Principalul avantaj pentru care un angajator ar trebui să aleagă o agenție de recrutare a forței de muncă străină este reprezentat de faptul că aceasta are acces la o bază de date variată, minimizând timpul petrecut în căutarea profilului căutat. 

De asemenea, o agenție de recrutare a forței de muncă străină se va ocupa și de următoarele sarcini: 

  • Interviurile cu potențialii candidați; 
  • Formalitățile necesare imigrării; 
  • Aducerea candidaților în țară. 

Așadar, angajatorul nu mai este nevoit să aloce timp pentru interviuri sau pentru identificarea candidaților potriviți. În plus, este mult mai simplu să fie aleasă persoana potrivită pentru a ocupa un post disponibil dintr-o listă deja finalizată cu potențialii candidați. 

Întreg procesul de recrutare al personalului asiatic se desfășoară printr-o selecție atentă și riguroasă, cu ajutorul echipei de specialiști al căror scop este găsirea forței de munca potrivită pentru susținerea și creșterea companiilor clienților lor. De asemenea, echipa noastră asigură tuturor candidaților o perioadă de training și întregul suport în căutarea unui nou loc de muncă. Astfel, ajutând ambele părți, atât candidații, cât și companiile care sunt în căutare de forță de muncă, de personal asiatic se creează premisele unei colaborări de succes. 

Înainte de final…

O agenție de recrutare personal asiatic precum Everest Recruitment Services vă oferă sprijin și consultanță încă din etapa inițială a selecției și recrutării. Ne implicăm în tot ceea ce înseamnă proceduri legale privind procesul de angajare. 

Doriți să recrutați personal asiatic în HoReCa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Call Now Button